szil5 2008.03.16. 20:54

Dohányzás

Tényleg kevesebben dohányoznak, de azért akadnak itt is jószámmal. A lényegi különbség, hogy közel sem olyan erőszakosak, mint otthon. Nem akarják nekem megmagyarázni, hogy a tolerencia jegyében köteles vagyok beszívni, amit ők kifújnak.
Természetesen az egészségügyi intézményekben, de még a környékén is tilos a dohányzás. (Kivétel a psychiátriai osztály, ahol van egy erős elszívóval és dupla ajtóval zsilipelt dohányzó helység a betegek számára)

Emlékszem, otthon hiába nem volt szabad a kórházban dohányozni mert mindenki a főbejárat előtt fújta. Mire az ember átverte magát a dohányzók tömegén már meg is fulladt. Mély nyomott hagyott bennem az is, amikor terhesen a 2. gyermekemet várva,  egy kétgyerekes kolléganő a sokadik cigijét fújta a képembe az irodában. Erre én,tény és való, kissé ingerülten nyitottam ki az ablakot. Na, kaptam is érte rendesen. Megkérdezte,ugyan miért nem megyek már végre tp-re, ahelyett, hogy itt hisztizek egy kis cigifüst miatt. No komment.
Múltkor kezembe akadt egy körlevél, ami a dohányzás szabályozásáról szól. 
Eszerint dohányozni csak a kijelölt helyen szabad. Ebből 5 van a kórház területén, természetesen épületen kívül. Amolyan buszmegálló kinézetű épitmények, teteje van, oldala nincsen. Munkaruhában dohányozni  tilos. Mielőtt kimennek át kell öltözni és ki kell blokkolni. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás nem számit bele a munkaidőbe. 

A kórház honlapján (http://www.orebroll.se/karlskogalasarett/start____9264.aspx) is találtam információkat erről. Örebro megye már 1992-ben határozatot hozott, hogy az egész megyét, illetve azok intézményeit dohányzásmentessé teszik. A karlskogai kórházat 2003-ban nyilvánították hivatalosan is rökfri (dohányzás mentes) kórházzá. Ez nem csak a tiltásról szól, hanem az ezügyben kapható segítségről is. A kórházban működik egy tobakprevention mottagning (dohányzás megelőző rendelés) A személyzet képzést kap, hogyan segítse a betegeket a leszokásban még psychiátriai betegek esetén is.
A következők olvashatók a honlapon és egy kis ismertető nyomtatványon:

A dohányzás mentes kórház azt jelenti:

Neked, aki betegként vagy itt

- A személyzet felvilágosít a dohányzás egészségkárosító hatásáról
- Minden bentfekvő betegnek jár dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer és egyéb támogatás a leszokáshoz a bentfekvés ideje alatt
- A műtétre váró betegeknek időt kell adni a dohányzás abbahagyására.


Neked aki itt dolgozol:

- Te példakép vagy itt és a dohányzás mentes kórház  követe.
- Csak az előirt pihenő idődben, ebéd idődben dohányozhatsz, munkaidőben nem.
- Azok akik betegekkel érintkeznek nem dohányozhatnak munkaruhában
- Segítséget kaphatsz a dohányzásról való leszokáshoz a Landstinghälsan-tól (üzemorvosi szolgálat a megyei alkalmazottaknak) fizetett munkaidőben.

Még ezügyben is van némi elmaradásunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr52383696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.03.18. 18:30:38

Hm. Tudhattad volna h nem ällom meg szo nelkul :D
En olyan dohänyos vagyok, aki igyekszik mindenkire tekintettel lenni. Csak a nemdohänyzo szabälyokat hozok nem toleränsak egy cseppet sem. Hogy ez mekkora marhasäg hogy ät kell öltözni es ki kell csekkolni, piha! En nem ulök feloräkat a käve felett hanem nekem az a kis fikäm hogy kimegyek egy slukkra es senkit nem zavarok vele. Tän a kävezäsra is ki kellene csekkolni meg a rettenetes bagorägäsra is (snus). Ez kerem szepen egy rettenetesen tullihegett, ällamilag tämogatott älszent teboly amivel nem a nemdohänyzok vedelmet szolgaljak leginkabb hanem a dohänyosokat buntetik. Meg lehet csinälni ezt kulturältan is, ugy hogy mindenkinek jo legyen, de nem inkabb ez az europai unios meg az USA ältal generält kereszteshadjärat a dohänyosok ellen. Rettenetesen pipa vagyok emiatt. Itt is, otthon is.

szil5 2008.03.18. 19:30:34

A kávézást felőlem kiszedhetik a munkaidőből ugyanugy, ez lehet vitatéma. Abban viszont egyértek, hogy a dohányos ruházata is elképesztően büdös és ez nagyon zavaró. Ezt csak az érzi aki nem dohányzik.
A gyerekeim tudnának az érzésről beszélni. Nekem szoktak, amikor a dohányzó nagyszülökkel vannak összezárva egy helységbe. Pedig sosem dohányoznak bent.

Zsolt 2008.03.18. 20:09:16

:D Tudom-tudom, hosszas vitáink voltak minderről már a kurzuson. dehát az élet pont ettől szép! Mindettől függetlenül várlak benneteket péntek éjjel a kompnál és előtte jól kiszellőztetem a környéket is :D

üdv, Zsolt

szil5 ( Szabó Ildikó) 2008.03.18. 20:48:23

Na nem akarok udvarolni, de te tényleg a jobbfajta dohányos közé tartozol, de sajnos a kisebbséghez is. A nagyrészük fütyül a másikra .
Várjuk már nagyon a Gotlandi utat, csak ne essen a hó, úgy mint most itt. Bár olvasom, hogy a mecsekben is havazott.

Zsolt 2008.03.19. 12:04:44

igen-igen-igen, ez az amit hallani akartam :D tessek meg legyezgetni a hiusagom kicsit, anniyra jol esik. mellesleg a ho is jol esik. szoval nem garantälhatok zöld husvetot de szep a sziget igy is es mivel van futesem, nem fogunk fäzni. :D jo utat es vezessetek ovatosan. Zsolt