Mielőtt hazautaztunk Magyarországra mégegyszer jártam az itteni véradóban. Most a változatosság kedvéért plazmát adtam. Nekem ez új volt, otthon valamiért ez kimaradt. A különbség annyi, hogy ebben az esteben a vért egy készülékbe vezetik, ahol centrifugálással szétválasztják az alakos elemeket és a plazmát. Ezután a vörösvérsejteket ugyanazon a csövön visszajuttatják a szervezetbe. A veszteség így nem olyan nagy, ezért plazmaadásra 2 hetenként van lehetőség.
A kivitelezés ugyanolyan volt. Érkezés, ujjlenyomatos regisztráció, nyilatkozat kitöltése, majd kényelmes ágyikó, tű be és mehet a móka. Vizsgálat, vérnyomás mérés most sem. Ez az eljárás egy kicsit tovább tart mert felváltva megy a vér leengedése, majd a plazma elkülönítése után a maradék visszajuttatása. Szóval volt időm olvasgatni a bejáratnál összeszedett prospektusokat.
Igy bukkantam rá az őssejt adományozásra és a TOBIAS REGISTRET-re.
Szerte a világon több ilyen nyilvántartás létezik, több mint 12 millió ember adatait tartják nyilván.
A svéd Tobias registret 1992 óta létezik és nevét egy 17 éves fiúról kapta.

Tobias 13 éves kora óta szenvedett egy haematologiai betegségben. Sajnos nem találtak neki megfelelő donort így 1991-ben, 17 évesen meghalt.
Svédországban 40000 potenciális őssejt-adományozót tartanak nyilván. Évente kb. 250 új önkéntes jelentkezik és eddig a nemzetközi eggyüttműködésnek köszönhetően több mint 500 transzplantációt hajtottak végre a Tobias regiszteren keresztül.

Elsősorban 18 és 35 év közötti önkénteseket várnak. Szívesen látják az idősebbeket is max 59 éves korig, de nekik maguknak kell kifizetni a vizsgálatok költségeit, kb. 1500 SEK-t
(Ez azért nekem elég furcsa)
A lényege, hogy a levett vérmintából HLA tipizálást végeznek, vagyis meghatározzák a a sejtek immunológiai tulajdonságait. Ezeket az adatokat tárolják .
Szükség esetén az önkéntes donor véréből, vagy egy kisebb műtét során a csípőlapátból vett csontvelőből nyerik az őssejteket.
A legtöbb őssejt a köldökzsinórvérben található és otthon Magyarországon van is rá lehetőség, hogy ezt levéve hosszú évekig tárolják. Ha a tulajdonosa az élete során olyan betegséget kap, ami őssejtekkel kezelhető, akkor nem kell donort keresni, hiszen a születéskor levett saját őssejtjeit kaphatja  vissza. Erről bővebben itt olvashattok.
Sajnos csak a 3. gyerekem, Barnabás születésekor volt erre lehetőség, bár a testvéreknek is nagyobb eséllyel megfelelhet. Remélem soha nem lesz rá szükségük. Mindenesetre biztonság érzetet ad.

Svédországban nem tudok ilyenről, a Cryo Save partnerei között sem szerepel Svédország.( ha van valakinek más infója az jelezze!)
Adományozni azonban mindkét országban lehet. Otthon is a véradóban kell jelezni a szándékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr462464255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása