Kedves Kollégák!
 
Korábban Svédországban dolgozó, ez év őszén immár újra a magyar pszichiátriába is visszatért pszichiáterként szeretnék egy kerekasztalt szervezni a 2011. január 26-28. között megrendezett MPT Vándorgyűlésre, s ehhez támogatásotokat és jelenléteteket kérem.
 
A kerekasztal célja, hogy megoszthassuk a hazai kollégákkal, valamint egymással kinti tapasztalatainkat, továbbá nem titkolt szándékom, hogy katalizátora legyek az MPT-n belül egy Svédországi Magyar Pszichiáterek Szekciója létrehozásának. Úgy gondolom, fontos lehet a szakma számára az, amit mi megtapasztaltunk kinti munkánk során, és jó lenne, ha nem szakadnának el a külföldön dolgozó kollégák a hazai szakmától.
 
Nagyon örülnék, ha meg tudnám nyerni ehhez támogatásotokat és részt vennétek a kerekasztalban.
 
Kérlek Benneteket, jelezzetek vissza mielőbb, tudtok-e jönni, hogy a neveteket időben le tudjam adni a szervezőknek.Tudomásom szerint sokan dolgoznak kinn, de csak néhányotok e-mail címét ismerem, ezért azt is kérni szeretném, hogy ha megvan Nektek olyan kollégák elérhetősége, akik nincsenek a levelezési listámon, küldjétek el az ő e-mail címüket is, hogy őket is értesíteni tudjam. 
 
Bízom benne, hogy Ti is láttok fantáziát az ötletben, és megtiszteltek a jelenlétetekkel!
 
Barátsággal
 
Nagy Enikő
 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr862454541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ököl 2010.11.19. 10:31:44

Szerintem jó ötlet. Voltam Tihanyban októberben, és elmentem erre a szekcióra:

Swedish psychopharmacology symposium Diagnostics, differential diagnostics and therapy of ADHD in adults
Chair: Zsolt Félegyházy, Gábor Faludi
Tatja Hirvikoski (Sweden): Neuropsychological assessment of ADHD in adults
Maria Markhed (Sweden): Adult ADHD – symptoms, aetiology, diagnosis and treatment
Göran Isacsson (Sweden): Bipolar disorder or ADHD? Diagnostic consideration
Zsolt Félegyházy: Clinical experience in the treatment of ADHD in adults in Sweden and
in Hungary

A téma a felnőttkori ADHD volt. A svédektől megtudtam, hogy a kórházi kezelést igénylő betegek prevalenciája kb 4 %, ami azért megdöbbentett. Ha egy hónapban felveszünk 10 skizofrént, akkor kb. 40 ADHD-st is kéne látnunk? Persze lehet, hogy mi is látjuk őket, csak másnak diagnosztizáljuk: Élethelyzeti krízis, alk. zavar, bipoláris betegség, autizmus, ment. retard, és ezek tetszőleges keveréke.

Ráadásul nem egyszerű Ritalint, vagy atomoxetint rendelni egy felnőttnek, ha már ki is szűrtük őket. Nagyon izgalmas terület, megyek is megkeresem a diagnosztikai neurokognitív teszteket valahonnan :)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.11.19. 17:19:35

Én meg voltam Maria Markhed itteni előadásán Örebroban. Ott mesélte hogy járt Tihanyban és nagyon jól érezte magát. Azt is mesélte mennyire megdöbbent azon, hogy Magyarországon mennyire nincs képben még a szakma sem.
Ez így igaz, otthonról nekem sem volt semmilyen tapasztalatom. Talan egy kicsi mivel ügyeltem gyerek pszichiátrián is.
Azért azt meg én jegyezném meg, hogy itt meg jól átestek a ló túloldalára. Szinte már sikk ADHD diagnózist kapni. Tömegelnek a betegek akik kivizsgálást akarnak, ami azért nemn kevés munka. Bármelyik tanyára bekopogtatsz errefelé, mindenki tud az ADHD-ról, fejből fújják a diagnosztikus kritériumokat. Tesz róla a media rendesen.
Ettől függetlenul felnöttkori ADHD van, nem is kevés. Azt is meg kell mondjam, hogy olyan gyors és látványos javulást amit a valóban ADHD-s betegeknél lehet elérni metilfenidattal sosem láttam azelött. Több éves kínlódás , eredménytelen kezelés után pár nap alatt kicserélődnek.Ilyen gyors hatása csak a súlyos depressziós betegek ECT kezelésének van még.
Így utólag meg tudom mondani, kik azok a volt betegeim, akiknek szinte biztos ADHD-juk volt/ van és ezért nem mentünk velük semmire.
Ha tudok , akkor hazamegyek erre a rendezvényre.

Ököl 2010.11.19. 22:05:09

@szil5: Igen, így volt velünk is! Az előadás közben mondja nekem kollégám, hogy most jött rá, hogy az egyik nemrég elbocsátott beteg valószínű ADHD-s. :)

Ököl 2010.11.19. 22:16:26

És mostanában vettem fel egy 21 éves férfit collapsus miatt. Volt régen kezelve Vadaskerten is, de nem tudja mi volt a dg. Tisztára zaklatott, gyorsan beszél, jó intellektusúnak tűnik, ahhoz képest bukott 2évet. Nem egyértelmű azonban a kép, jó néhány tünet depresszióra és akut pszichosisra is utalhat. Nem lehet ezt eldönteni heteroanamn, és pszichodg nélkül...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2010.11.28. 19:12:37

Nem rossz ötlet, én is gondolkodtam már rajta - de talán még több értelme lenne ha a Svenska Psykiatriska Föreningen magyar szekcióját alakítanánk meg - legtöbben mégiscsak itt dolgozunk, szakmailag több minden köt már minket Svédországhoz, mint Magyarországhoz, és itt esetleg segíteni is tudnánk az utánunk érkezöknek a beilleszkedésben.

Vincent Le Roy 2010.11.29. 11:39:38

@Ököl: Azert az ADHD-s betegeket nem vesszuk fel osztalyra itt svediaban :)

A tuldiagnosztizalasrol csak annyit, hogy ugyanannyira artalmas, mint az aluldiagnosztizalas. De az, hogy a Beteg mit akar az 1 dolog, a masik pedig, ha az Orvos gondolja a diagnozist, az mas dolog. Amugy Stratterat nem bonyolult felirni otthon, mivel nem kabszer, ellenben marha draga,. A Ritalin olcsobb, de maceras. Jön hamarosan a Medikinet is, kicsit böviti a valsztekot otthon, illetve kivancsi leszek, hogy egy magyar receptre felirt Stratyteraval, EU-ben dolgozo beteg mit kezd Londonban...kiserletnek megteszi mindenesetre. Ha bevaltjak, akkor a dolog egyszerusödik.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.11.29. 12:16:24

En inkabb arra lennek kivancsi, hogy egy magyar ällampolgärnak ( felnött) Svedorszagban felirt Ritalin receptre mit reagalnanak otthon. Eu-n belul mindenki ott kezeltetheti magat ahol akarja, max. nem teritik meg a költsegeit.
Annak kell utanajarni meg, hogy itt hogy lehet ezt ledokumentalni, sved person nummer nelkul, hogy lehet/ lehet-e centralstimulanst felirni.

Vincent Le Roy 2010.12.20. 20:25:46

@szil5: szerintem ha van EU kek biztositasi kartyaja, akkor arra kiadjak. Ugyanis a patikat 1 dolog erdekli: az orvos aki irta a receptet pszichiater-e. Gondoljatok a sok "menekultre",aki semmilyen adot nem fizet, megis kivalthatja a gyogyszert a patikaban...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.12.20. 23:39:36

@vincent Le Roy:
A puding póobája az evés. Otton beállítok a patikába egy itteni Ritalin recepttel, itt meg egy magyarral.Majd megírom a tapasztalataimat.
süti beállítások módosítása