Ezt a kérdést szinte minden alkalommal felteszik nekünk a vendégeink. Kapisgáltam valamit a szóbanforgó festék konzerváló hatásáról, de megélegeltem tudatlanságomat és végre utánajártam a rejtélynek.

A festék hivatalos neve Falu rödfärg. A benne található pigment Falun híres rézbányájából származik.

Már az 1500-s években említést tesznek róla. Az 1600-as években a gazdagság jele volt a vörös ”timmerhus”. A minta alapjául a kontinens vörös téglás házai szolgáltak.

 

Annak ellenére, hogy sokan ezeket vörös házakat tartják igazán eredeti, ősi svédnek ez a tradíció sokkal fiatalabb mint hinnénk.

Csak az 1800-as években terjedt el igazán széles körben. Előtte a házak nagy része festetlen volt. A falu röd tkp szegényebb réteghez való tartozást is jelezte mivel akkoriban az elérhető legolcsóbb festék volt. A gazdagabb parasztok a házaikat a drágább sárga festékkel festették be. A gazdagabb birtokok, uradalmak tipikus színe a sárga volt, de a melléképületeket ott is szinte kivétel nélkül vörösre festették.

Amellett, hogy a házakat esztétikusabbá tette, bizonyos konzerváló hatással is rendelkezett, a faházak így sokkal időtállóbbak lettek. Valószínűleg ez az oka az elterjedésének.
A pigment rezet, kvarcot (SiO2), cinket és limonitot (barnavasérc) tartalmaz.

A festék receptje:
Végy egy kis vizet, búzalisztet, rozslisztet és lenolajat, majd jól keverd össze ezeket a Falunból származó pigmenttel.
A Falu röd festéket kizárólag a Falu Vapen nevű cég állítja elő.

Csak nagyon kis mennyiséget exportálnak, mert a számítások szerint a falu pigment készlet 2090-re kimerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr592263237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata80 2010.09.10. 10:47:10

Ez nagyon érdekes. Meg az is, hogy csak egyetlen egy cég gyártja, pedig jó üzletnek tűnik...
süti beállítások módosítása