Hát igen, itt is változások vannak. Nem is kevés.  
Ide 2004, 2005 és 2006-ben hoztak pszichiátereket  Magyarországról. Igy lett a megyében összesen 12 magyar pszichiáter. (és ez csak Örebro megye!!)
Rajtunk kívül importáltak pszichátereket Görögországból, Ciprusról, Lengyelországból, de vannak  néhányan  pl. a volt Szovjetunió tagállamaiból is. Ők még korábban jöttek és nekik végig kellett menni az itteni képzésen. Nem-EU tagállam lévén, az ő diplomájukat, szakvizsgájukat nem fogadták el  automatikusan, mint a miénket. 
Időnként jó kis feladat megbeszélni egy esetet  telefonon, amikor a primerjour-os is töri a nyelvet, meg a bakjour-os is.  A betegeknek sem lehet túl könnyű, ahány ország, annyiféleképpen törjük.
Egyszer felhívott a „kisügyeletes”, sosem találkoztunk előtte. Gyorsan konstatáltuk a tényt, hogy egyikünk sem svéd. Már nem emlékszem pontosan, ő valamelyik arab országból jött. Amikor a kérdésére válaszolva megmondtam, hogy honnan jöttem, azonnal váltott magyarra.  Kiderült, hogy Cegléden dolgozott 5 évig. Itt még csak egy éve volt talán, ebből kifolyólag sokkal jobban beszélt magyarul, mint svédül.  Na, de nagyon elkavarodtam a lényegtől!
 Az ellátandó betegszámhoz képest még így is kevesen voltunk. Írtam már róla, hogy ha a svéd szisztéma szerint dolgozunk, minden szabályt, előirást, szokást betartva, akkor kb. tizedannyi beteget tudunk megnézni egy nap, mint otthon.  Azért ez elég frusztráló tud  lenni, nekem legalábbis.
2005-ben Svédországban egy pszihiáter egy nap alatt  2.5  beteget látott  átlagban.
Mi itt Karlskogában 5 beteget nézünk meg általában egy nap, de ha beleszámolom azokat a félnapokat, amikor möte-ken, megbeszéléseken ülünk, akkor ugye átlagban számolva nem jön ki a napi 5  sem.
Akárhogy is igyekszünk, mi is alig tudjuk betartani a törvény által előirt  max. 3 hónapos várakozási  időt  egy szakorvosi vizsgálatra.
Rengeteg a megbeszélés, az üresjárat.  Ez mondjuk nem örebro megyei sajátosság, nagyjából mindenütt így van Svédországban.
Gazdaságilag mindenhol megszorítások vannak, nem csak itt és nemcsak az egészségügy területén.Tudja  ezt   itt most  már  mindenki.
A lányom iskolájából is kaptunk egy évindító levelet, amiben többek között arról tájékoztatnak, hogy létszámleépítés miatt ez és ez  a tanár nem dolgozik már többé az iskolában.
A különbség csak abban van a megyék között, hogy miként próbálják meg áthidalni a nehézségeket, milyen a hozzállás.
Örebro megyében közvetlen a mi munkábaállásunkat követően (3. turnus 2006) nemsokkal, a megyei pszihiátriai vezető lemondott és elment  vissza a saját lakóhelye szerinti megyébe egyszerű gyalog pszichiáternek. Ő tudja miért és miből lett elege, de lehet, hogy egyszerűen  a betegek hiányoztak neki.  Az új vezető azonnal hatalmas átvilágitásba kezdett , amire alapozni  kívánja a programját , hogy jobbá  tegye az ellátást a megyében. Ez eddig OK.
A baj csak az, hogy maga az átvilágitás lassan 2 éve tart és akkor hol  van még a program és a megvalósítás.  Közben a napi problémák meg szépen elsikkadnak és nem kerülnek megoldásra. Május végén döbbentek rá, pl. hogy júniusra nincs elég ügyeletes stb. Nyárra bezártak néhány részleget, kész dili volt egy ügyelet ilyen csökkentett  ágyszámmal. Mindegy, túléltük. Csakhogy egyre több embernek lett tele a hócipője.
Végeredmény:
3 pszihiáter felmondott és októbertől más megyében fognak  dolgozni. Egy maradt megyén belül, de átnyergelt más területre, azonban  továbbra is nálunk van fizetés nélküli szabadságon. Egy kolléga szintén fizetési nélküli szabadsága altt fog más megyében pszihiáterkedni. Az ő állásuk ugye meg sem hírdethető. Egy kollegának nyár végén jár le a szerződése, nem is  lesz  meghosszabítva (hogy ki nem akarta meghosszabitani nem tudom). Két bér- pszichiáter is tovább áll , vagy máshová rendelték őket (nem ismerem egészen a műkődési szisztémájukat) és helyettük tuti nem vehető fel másik, mert ők  viszik el a legtöbb fizetést.
Számoljunk csak gyorsan! Ez bizony minusz 8 pszichiáter hirtelen.
Ehhez képest a megyei vezetőségin jó sokat beszéltünk minden másról, pl. hogy az összes nyilvántartott drogos ingyen fog kombinált hepatitis elleni védőoltást kapni, stb. Néhány   részlegvezető megpróbált síkitani, hogy mi lesz  októbertől, erre azonban annyi volt a válasz, hogy nem kell kétségbe esni, már ketten érdeklődtek telefonon állás ügyben. Heuréka!!
Az biztos, hogy fog a megye hirdetni állást, de  nem konkrét helyre, hanem oda, ahol a legnagyobb szükség lesz rá. Van egy olyan érzésem, hogy nem Karlskoga fog plusz embert kapni, hanem elsősorban Örebro.  Ja, és arről még nem is beszéltem, hogy a megye másik kisvárosában talán 3-an készülnek nyugdíjba menni.
Hát nem túl szép  kilátások. Aki maradt, az felkötheti azt a bizonyos gatyát.
Azt hiszem, itt az ideje , hogy én is svédesre vegyem a figurát!
Előtérbe helyezem, a stresszmentességet,  felveszem  a szép lassú kényelmes munkatempót, részt fogok venni naponta kétszer a közös kávézásban, sütizgetésben és felhagyok az önkéntes túlórázással.
Végül is mindig erre figyelmeztettek a svéd munkatársaim, hogy ezek nagyon fontos dolgok. Kértek, hogy lassítsak, mert még utmanning (kiégettség) depit kapok. Igérem, ezután szótfogadok.
Hogy mi lesz a betegekkel? Pl. írhatnának blogot, elvégre ez is egy módja a ventillálásnak. Én mondom, használ.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr5636825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ököl 2008.08.28. 08:39:32

Szerintem nem neked van ellátási kötelezettséged, hanem a megyének. Úgyhogy én is helyedben részt vennék a mötéken. :)

Bezzeg értünk szakorvosjelöltekért nem kapadoznak itthon a közvetítők :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.28. 13:43:27

"Végül is mindig erre figyelmeztettek a svéd munkatársaim, hogy ezek nagyon fontos dolgok. Kértek, hogy lassítsak, mert még utmanning (kiégettség) depit kapok."

Hm... Magyarra fordítva: "Minek nyüzsögsz? Kinek akarsz bizonyítani? Nem érted, hogy _zavarsz_ minket?"

Annak idején azt hittem, hogy viccelnek, és tovább folytattam a "nyüzsgést". Ennek a "rá nem hallgatásnak" köszönhető, hogy a figyelmeztetés után egy félévvel új szakmát tanulhattam...

Itt (és általában nyugaton) minden tevékenység munka. Amit a kizsákmányolást elkerülendő gondosan, lassan kell végezni.

Eleinte furcsa dolog, de meg lehet szokni. Én már nagyon jól csinálom, ezért ha véletlenül egy ötletem akadna, akkor - a saját érdekemben - azon nyomban elfelejteném. Találjon ki újat az, akit jól megfizetnek!

:-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.08.28. 16:20:53

Igen ,csak az a kettös helyzet äll elö, hogy betegek bizony vannak. A Törveny meg elöir egy csomo dolgot, amit be kell tartanon. Ha nincs kesz, akkor viszont szemelyes felelössegre vonas is van .
Egyedul viszem az osztalyt, joformän " csak " a betegekkel valo foglalkozas fer bele, az is alig. Szepen lassan 40 epicrisissel vagyok elmaradva es ez az en szemelyes felelössegem a törveny szerint.
Szeptemberben jön a Socalstyrelsen hozzank az epicrisiseket ellenörizni. Csak ugy tudom öket addig elkesziteni, ha amelett, hogy napi 10 orat dolgozom, räszänok 2 teljes hetveget, magamra zarom az ajtot es megirom. Csak az a baj, hogy kesöbb sem lesz idöm rä. Majd javaslom a SOS-nak, hogy vältozzasanak a törvenyen es ne kelljen erte felelnem.
Szoval ha lassitok, törvenyt szegek.Akkor most mi van?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.28. 16:38:46

Azért mert valaki rosszul dolgozik, még soha sem rúgtak ki senkit. Jó munkáért már igen. Ennek az _is_ a magyarázata, hogy a jó munkaerő könnyen talál magának más munkát, míg a rossz melós nem, és társadalmat terheli.

Kecske és káposzta esete. Úgy kell csinálni, mintha nem strapálnád magad. Amikor pedig nem látnak, akkor meg ezerrel. Olyasmi, mint az iskolában: ha vagány akarsz lenni, akkor úgy teszel, mintha nem tanulnál. Kissé infantilis viselkedés, de működik.

:-)

szil5 2008.08.28. 16:58:06

Nem az a legföbb baj, hogy nyuzsinek tartanak vagy hogy zavarom öket. A baj, hogy egszereun nem lehet ellatni a munkat ennyi emberrel es meg sem probaljak megoldani. Latjak ezt a sved munkatarsak, növerek is. Ök is ketsegbe vannak esve a jelenlegi helyzet es hozzaallas miatt.
Sokat meselnek arrol, milyen nehez volt nekik, mielött mi idejöttunk dolgozni es orvos nelkul eltek tul eveket. Nagyon felnek, hogy mi is toväbb ällunk es visszajönnek ezek az idök. Ha nem ereznem mennyire mellettem ällnak es tämogatnak, mär lehet le is leptem volna. Meg kellett kuzdeni erte, de a közvetlen munkatarsaimmal tök jo a kapcsolatom.
A betegnek idöben kell sjukintyg, mert kulönben nem kap egy vasat sem, a FK elaraszt bennunket hataridös megirnivalokkal, naponta telefonäl be egy csomo beteg, hogy kifogyott a gyogyszere, recept kell, es akkor nem beszeltem a kenyszerkezelesekkel kapcsolatos dokumentatiorol.¨
Ha 5 perccel kesöbb er be a fax a Birosagra, mint a megadott hataridö, akkor ugrik az egesz ugy es esetelg egy olyan beteget kell kiengednem az az utcara, aki magara, vagz masra nezve veszelyes lehet. Ha meg egy beteg öngyilkos lesz, azert megint mi felelunk. Az utolos pszchiätriai kontaaktol ( ez lehet egy beletelefonalas is x hetig mi vagyunk erte felelösek. Na most ebböl melyiket ne csinaljam meg?

evergo 2008.08.29. 07:11:35

Hm, nem szép kilátások. Itt Gotlandon se igazán rózsás a helyzet. Kurátorok mennek el és nem vesznek fel senkit a helyükre, pedig szükséges lenne. Pszichológusok mennek el, mert őszintén megmondva a minőségi betegellátást látják veszélyeztetve a spórolás miatti átszervezések kapcsán. A személyzet egy része nyugdijba megy, nem vesznek fel a helyükre újat. Működő egységet (65 csunyán személyiségzavarost, problémás fiatal felnőttet gondozó nappali klinikát) számolnak fel - ebből baj lesz. Az összes patientnámnden, albetsmilljő ombudsman és sajtó meg mindenki bevonódott. Az átszervezést le kell folytatni okt 1 és dec 31 között, de végrehajtási terv nincs. 3 és fél főorvosként nyomjuk 8.5-9 státuszon. A kulcsszó persze a tudni kell prioritálni, mindig ezt hallom, de hát ahhoz kell személyzet is, nem is szólva arrol h a prioritálás egy határon tul már a minőség rovására mehet. Fél éve hangoztattam már hogy kéne sürgős továbbképzés a neuropszichiátriai betegekkel kapcsolatban, mert csak a nyakunkba vágták hogy csináljuk (nekem sincs tapasztalatom benne, de a 73 éves chöl-nek se), semmi nem történt, most mondja a főnök a mőtén, hogy igen, akkor kellene a továbbképzés sürgősen nem? Elkedvetlenedtem, mert úgy néz ki hogy baromira senki nem figyel arra amit mondok. Ez márcsak azért is ciki, mert pont a főnökség biztatott, hogy igenis szoljak hozzá minél többet, mert mint főorvos fontos a véleményem. Akkor inkább hátradőlök oszt kortyolok egyet a kávéból szép csendben.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.08.29. 07:51:42

A 3 psychologust aki szintén elmegy mar meg sem említettem.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.29. 08:18:17

"...a főnökség biztatott, hogy igenis szoljak hozzá minél többet" - Ismerős szöveg, ennek más is bedőlt már.

:-)

Két dolgot ismételgetnek "fentről": a hozzászólást és az együttműködést (samarbete). Ezzel mintegy elhárítják magukról a felelősséget. Ők megmondták, miért nem hallgattak rájuk. Csakhogy pontosan ez az a két dolog, amit az átlag munkahelyen rossznéven vesznek.

Visszatérve a "Na most ebböl melyiket ne csinaljam meg?" kérdésre: Cselekedj "efter bästa förmåga". :-)

Livia 2008.08.31. 18:27:28

Azt hiszem nemcsak Angliában van nagy gond, itt is. Nálunk is leépités, átszervezés van, amit úgy hivunk most, hogy modern pszichiátria. Olyan érdekes, hogy a svédek nem mondanak semmi kritikát. Mikor engem kérdeznek, én meg csak annyit felelek, hogy pont ebből jövök Magyarországról! Azért szomorú ez az egész.:((((

itze 2008.09.02. 14:33:13

Gyerekek, szerintem épp itt az ideje fizetésemelést kérni... Ha ilyen nehéz munkaeröt szerezni, akkor becsüljenek meg titeket, akik kitartotok, nem? Ellenkezö esetben ti is körül tudtok nézni a szomszéd megyékben! Kereslet-kínálat farkastörvénye...

västra 2010.03.18. 19:32:58

Kicsit félve olvastam írásaitokat , kancsingattam a pszihiátria felé , de azért most erösen meggondolom. Sajnos egy fecske nem csinál nyarat elmélet van itt is érvényben ha jól értem.
süti beállítások módosítása