Biztos észrevettétek, hogy raktam fel új linkeket jobb oldalon.
Egy kis segítség a "Hemnet"-hez, annak aki nem tud svédül, és aki nem annyira járatos a netben.(a többiektől elnézést a túl részletes használati utasításért, akit nem érdekel ugorjon a következő fejezetre!)
Ez egy egész Svédországra kiterjedő ingatlanos oldal. Ki kell választani a megyét,(välj län) aztán a kommunt. Ezek után két lehetőség van- sök bostad/ keresd az ingatlanokat vagy rita på kartan/ vagyis rajzold be a térképen a kívánt területet. A következő lépés, hogy ki kell választani az ingatlanformát pl. villa és meg lehet adni különféle paramétereket, nagyság, ár. stb. A következő oldalra a nästa-val lehet lépni. Itt is két lehetőség van, térképet mutatni a szóbajövő ingatlanokról, vagy listát. Ha a listát választjuk, akkor egy táblázatba szedve a következő információk láthatók: Kommun neve, terület (områd), cím, szobák száma (rum), lakóterület (boarea), telek nagyság (tomtyta), ár és a ház típusa, pl sorház, ikerház stb. A kiválasztott sorra kattintva, jönnek be a házról és az ingatlanközvetítőről az információk. Alla bilder- összes kép. Részletes műszaki leírás van a házról, ezért garanciát is vállalnak. Bal felső sarokban látható négy kis négyzet. Az egyik a térképet mutatja, egy másik a közelben vásárolt házak átlag, legalacsonyabb és legmagasabb árait. A Boendekostnad alatt  láthatók a kiválasztott bank által ajánlott hitel- feltételek és annak részletei. Leírjak a ház rezsiköltségét (driftkostnad)és a banknak visszafizetendő havi részleteket. A kettő együtt totalkostnad alatt szerepel. Igy mindenki láthatja, mennyit kell majd havonta fizetnie. Leszokták írni, a boltoktól, iskoláktól, ovitól való távolságokat és hogy milyen összetételű a környék lakossága és mennyi az átlag -életkor. A legfontosabb, hogy mikor van a


visning, azaz a háznézés.
Ilyenkor a tulajdonos nincs otthon, az előzetesen bejelentkezett érdeklődőket az ingatlanos várja és valamelyik bank képviselője. Rögtön a kezdbe nyomnak a házról egy még részletesebb színas katalogust. Minden érdeklődő ekkor megy megnézni a házat, nincs össze-vissza mászkálás különböző időpontokban. Ha komolyan érdekel akkor felirtakozol és innen indul az idegbaj. Ugyanis a megadott ár a licit kiindulási ára. Telefonon, sms-ben jönnek mennek az újabb ajánlatok (minden percre pontosan regisztrálva) Némelyik ingatlanközvetitő már olyan szolgáltatást is nyújt, hogy az oldalon követhető a licit állása.
Mielőtt az ember belevág, érdemes egy hitelelőbírálatot is kérni a bankodtól. Evvel a papírral a kezdeben számitasz csak komoly érdeklődőnek.
Ha megnyered a licitet, akkor már gyorsan mennek a dolgok. Bejelented a banknak hogy erre a házra vagy vevőjelölt ennyiért, meg annyiért. Csinálnak egy gyors értékbecslést és már jöhet  is szerződéskötés. Közjegyző nincs  jelen. Lehet kérni  hitelként  az ingatlan teljes árát is. Egyébként  10% önrész az átlagos. Nyilván  ha ezt sem fizeted ki, akkor erre a részre magasabb a kamat.

Igy tettünk mi is. Az első házat amire licitáltunk és nyerésre áltunk, azért vesztettük el, mert az eladó visszalépett, mégsem adta el. Fájt akkor a szívünk nagyon, mert közvetlen a tóparton volt, egy strandolásra alkalmas homokos part mellett.

(Képre kattintva indul a diavetítés)


Tulajdonképpen jól jártunk, mert találtunk egy másik, sokkal jobb házat, iskola, óvoda, munkahely közelben.
A licitálás az infarktus közeli állapot volt. Hol kisebb, hol nagyobb lépésekkel lépegettünk felfelé. Eközben persze fogalmunk sem volt róla, hányan is licitálunk.Csak az ajánlatok  voltak nyilvánosak. Péntek délután 5-kor hívott az ingatlanos, hogy nyertünk.(az eredeti árhoz képest 26 %-l magasabb árért). Egy fél óra múlva már nálunk is volt egy meghatalmazással- ugyanis Szabolcs másnap utazott haza. Hétfőn 10-kor ültem a bankban szerződést kötni. Még néhány nap és teljesen egyenesben volt a dolog. Az utolsó lépés, hogy a bankban találkoztunk az előző tulajdonossal, aki hivatalosan átadta a kulcsokat és a ház teljes dokumentácóját. Csak be kellett költözni.
Azóta élvezzük a házunkat. Szerintem Karlskoga legjobb házát fogtuk ki ebben az ár- kategóriában. Átszámolva Ft-ra egyébként nem volt drágább mint egy szegedi ház, sőt.
Geotermikus fűtés van (ez itt nagyon elterjedt), így aztán energiára alig költünk, és egyszer sem fáztunk a télen. 4 hálószoba fent, óriási világos nappali, 3 közvetlen kijárat a kertbe. Az alagsorban egy hatalmas szoba (gillestuga) kandallóval, ami tulajdonképpen amolyan bulizós szoba eredetileg, de leginkább a kamaszok szokták birtokba venni, szauna, zuhanyozó, mosókonyha ,vasaló helység,műhely és egy  sportolásra kialakított tükrös kis konditerem féle. Ajó hűvös éléskamrába szoktame lógatni a hentesünktől vásárolt kolbászokat. Itt az a szokás, hogy a házzal jár a tűzhely, mosogatógép, mosó és szárítógép, hűtő és mélyhűtő is.
Van szép nagy udvarunk, kellemes szomszédaink, hasonló korabeli gyerekekkel. Kerítés nincs, nagy a népvándorlás, amikor jó az idő  Hátunk mögött egy erdősáv ahonnan őzikék járnak be a lehullott gyümölcsöt eszegetni, télen meg a komposztálóba ledobott dolgokért. A fákon mókusok. Örököltünk egy nagy zázlotartó  rudat is svéd zászlóval,amit Gábor fiam első nap lecserélt egy haláfejes zászlóra. Csak úgy, miheztartás végett a szomszédoknak. Az utcán átmenő forgalom nincs. Általában úgy tervezik a kertvárosi részeket, hogy önmagukba visszaforduló hurkos utcák vannak. Csak az megy be autóval aki ott lakik. Ősszel Éva kolleganőmék is a környéken vettek házat, igy a gyerekek szülők nélkül is átjárhatnak már egymáshoz, ami nagy könnyebbség.
Lehet irígykedni. Jó böngészést a honlapon.

(Képre kattintva indul a diavetítés)

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr79413660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienn 2008.04.08. 11:39:36

Nagyon szép a házatok! Az udvar meg pláne! Mennyire más minden, mint itthon. Az a kérdés foglalkoztat azonban már egy ideje, hogy amennyiben nincsenek kerítések- vagy amennyire láttam más házak esetében, nagyon alacsonyak-, hogy van lehetőség mondjuk kutyatartásra? Olvastam olyasmit is, hogy benn tartják őket a házban, na de mindenki csak nem tartja benn, illetve néha azokat is csak ki kell engedni, nem? Akkor ez milyen formában van megoldva? És akkor még nem is beszéltem a háznál történő lótartásról... Ha akarnám sem építhetnék kerítést? Van erre valami rendelet (vagy valami), vagy ez csak a "szokás törvénye" arrafele? Láttam azokat a képeidet is, amikor még csak "látogatóba" mentetek Svédországba télen. Lefotóztál két lovat is. Azok villanypásztorral voltak körbekerítve, ha jól rémlik. De még mindig nem tudom, mi a helyzet a kutyákkal.
Érdekel a téma (szétnéztem a vásárolható házak között is), mert ha ne adj Isten kiköltöznénk, akkor előbb-utóbb vinnénk az állatokat is, amint lehetőség van rá. Bár még nagyon képlékeny a dolog, vacillálunk rajta erőteljesen, ráadásul beszélve egy-két illetékessel azt az információt kaptuk, hogy nagyon megnőtt az érdeklődés, s nagyon nagy túljelentkezés van. (Mindenki menekül itthonról...)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.04.08. 18:54:34

Hello Adrienn!
Nem hiszem, hogy lenne tiltó szabály a kerítésre, egyszerűen nem szokás. Sövénykerítés, meg alacsony keritések azért vannak. A kutyákat, valóban inkább bent tartják és hordják őket sétálni.A szembelevő házban pl. van kutya az udvaron. Egy elég nagy rész van elkeritve számára az udvarból egy zöld drótkeritéssel, ami teljesen belesimul a környezébe . A megoldás, hogy egy kicsit kiljebb kell költözni. Nagyon sokan élnek a környékbeli tanyákon. Ezek teljesen jól berendezett modern házak hozzátartozó mellékpéületekkel. A lótartás itt nagyon elterjedt, nem lesz gondod vele.(az anyagiakról nem tudok nyilatkozni, bár igértem egy előrhewtőséget,próbálok utánajárni).Jön a jó idő, ilyenkor sokat kerékpározunk a környéken.Majd gyűjtök neked ilyen fotókat és felteszem.
Ha úgy keresel házat a Hemneten, hogy a térképen való berajzolást válsaztod, majd azt hogy a lista helyett a térképet mutassa akkor kedvedre válogathastz.

Adrienn 2008.04.09. 01:36:13

Szia Ildi!

Nagyon szépen köszönöm az információkat! Majd megnézem ezt a "berajzolós keresést", ma már azonban nincs erőm hozzá.
Mivel Édesanyám és Nagybátyám háziorvosok, így gondolom, nagyobb az esély a "vidéki" életre mondjuk egy kisvárosban, esetleg faluban, így gondolom, ha arra kerülne a sor, egyszerűbb lesz kertes házat találni, ami alkalmas lehet az ilyen jellegű állattartásra.
A fotókat előre is nagyon-nagyon köszönöm!

Közben felfedeztem a "svéd nyelvi ízelítő"-t is a blogodon, ma belekukkintottam, s néhány szót röptében meg is tanultam. Így már nem tűnik annyira vészesnek, de amikor először "találkoztam" a nyelvvel, enyhén szólva megijedtem tőle. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.21. 15:33:55

Olvasom a bloggot - egyféle deja vu - és arra gondoltam, hogy jól fog Nektek néhány kéretlen tanács.

Ismerve a svédeket, merem állítani, hogy a halálfejes zászló enyhe idegösszeomlást okozott nekik :-)) Nagyon komoly dolog, nem viccelnek vele. A zászlót napkeltétől napnyugtáig _szabad_ felhúzva tartani. Amikor összepakolod, akkor csak a kék _szabad_ látsszon. Ha azt akarod jelezni, hogy otthon vagy, akkor a háromszögű vimpelt kell felhúzni. Mindezt mogorva svéd bará... akarom mondani ismerősömtől tudom :-) Neki van háza, zászlórúdja stb.

Nem kell aggódni, ha ezeket számunkra mosolygást keltő szabályokat megsérted nem büntetnek meg. Mégis _ajánlatos_ betartani őket:

www.missuppfattningar.se/flaggreg.html

Van még szabály bőven. Közülük a legfontosabb a "Jante" törvény: "Egy senki vagy. " Sajnos nem vicc... Gyakorlati szempontból legfontosabb számotokra a vabbáláshoz való jog ismerete: "Vård av sjuk barn." Fizetésed 80%-át kapod, ha otthon maradsz a belázasodott gyerekkel. (Sajnos nekem nem mondták meg, ezért a fiamnak megmondtam, hogy nem lehet beteg. Szófogadó gyerek, nem panaszkodhatom.) Évente 150 alkalommal élhetsz vele. Az új, polgári kormány ezt túlzásnak tartja, és csökkenteni akarja. Azt is tudja, hogy akkor annyi neki.

:-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.04.21. 17:28:22

A legelső írásomban már volt szó a 7 napos szabályról, hogy orvosi igazolás nélkül lehet otthon maradni. Annak tkp. csak örülnöm kell, hogy nekem otthon maradni elég nagy érvágást jelent, mert a járulék maximálva van. Max 33 000 Kr-os fizetésig fizetik csak a 80 %-t. Azt is tudni kell, hogy a munkáltatónak azért joga van ezt a " saját magam irom ki TP-re" jogot megvonni, ha gyanusnak találja. Kérhet már az első naptól orvosi igazolást.
A Jante törvénnyel nem az a bajom, hogy egy vagyok a sorban, hanem az, hogy az egész sor nem kap időnként megfelelő ellátást, igy én sem,illetve a gyerekeim sem. Ezt orvosként mondom, komoly hiányosságokat tapasztalok. Az viszont jó, hogy legalább itt tisztában vannak a hiányosásságokkal. A media is avval van tele hogy milyen rossz a a tillgänglighet, azaz az orvoshoz való hozzáférhetőség.( a nemrég elkészült nemzetközi összehansonlitásban ez volt az a pont, amiben Magyarország hivatalosan is messze magasan verte Svédországot) Ezért vaagyunk mi itt, ezért hívtak ide bennünket dolgozni.Legalább megpróbálnak tenni valamit. Sajnos anyaként, amikor aggodom a gyerekemért ez engem nem vigasztal. Egyszerübb egy fapadossal hazarepülni és otthon kivizsgáltatni a gyerekemet, mint átverni magam az üzenetrögzitőn és a jó tanácsokat osztogató nővérek hadán.
A Zászlós dologgal nem volt semmi baj, nagyon jófej szomszédaink vannak, de azért kössz a jótanácsot. Azóta már újra a svéd van fent a változatosság kedvéért. Azt nem igérem, hogy fel-le fogom húzogatni. Rossz emlékeim vannak megboldogult úttörő koromból.

Ferenc 2008.05.22. 22:49:36

Szépnek tünnek a képek alapján a környezetetek.

Van egy javaslatom Ildikó: húzzátok fel a magyar zászlót ( természetesen a címereset )

szil5 2008.05.23. 13:29:15

Bocsi, de inkább semmilyet. Mindkét oldalról sikerült már úgy lejáratni magunkat, hogy nem domboritanám a nagy magyarságomat. Talán 20 év múlva megint.

Ferenc 2008.09.15. 19:36:55

Ildi !
Nem tudtok véletlen egy olyan web oldalt, ahol a kiadó lakások illetve házak után tudna országos szinten nézni az ember?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.09.15. 23:16:45

Ferenc!

Az általam már emlitett www.hemnet.se oldalon is lehet lakhatási jogot keresni. Először a megyét, utána a helységet, majd nem villa-t, hanem bostadsrättslägenhet-t válassz!
Van egy cég ami sok városban jelen van, Hyresbostäder a a cég neve, mi is tőlük béreltünk elöször lakást.Ha felmész a keresett város honlapjára, ott bostad, bo vagy valami hasonló cim alatt ki kell adja a cégeket, akik bérbe adnak.Ha megírod a várost segítek keresni

bote 2011.01.12. 14:47:39

Kedves Ildikó!

A hemnet.se-n a pl "avgift:5156kr" jelenti a havi bérleti díjat?Vagy az valami más?Ebben az évben készülünk Svédországba és most tájékozódom mi mennyibe kerül.Egyenlőre csak bérelni szeretnénk a lakást.

Köszönöm :Béva
süti beállítások módosítása